18.11.16

TTC yang tak berapa TTC



Tak ada apa nak cerita sangat. Sebab nak kata aku ni golongan yang berTTC pun, tak jugak. Ditambah pulak dengan PJJ. Sekadar amik tau serba sikit je la. Lagipun kat rumah sewa tak ada tv. Internet je la hiburan di kala sunyi. Sedihnya hidup kan. Hahaha. So bila boring je, cari bacaan pasal TTC. Orang lain buat, aku pun sibuk nak buat. Walaupun aku rasa macam tak ada fungsi. Kalau dah Allah kasi rezeki bunting pelamin hari tu, mesti aku dah tak amik kisah apa itu BBT, BD, DPO, OPK, ovatel, clomid dan banyak lagik la. Tapi aku belom sampai tahap orang yang buat rawatan itu ini tu. Dan tak ada sangat pengetahuan pasal tu.

1) BBT
Gigih gila beli termometer kat lazada. Itu pun beli yang 1 decimal. Sebab ingat saja-saja je nak try.  Tiap-tiap pagi bangun amik suhu. Sampai housemate kata "Gigihnya Sha buat benda ni."  Hahasobsob. Tak kasi semangat langsung. Padahal dia pun baru kawen & PJJ. Nurse O&G pulak tu. Jangan la downkan usaha orang kan. Orang lain buat BBT ni nak tau O. Tapi aku pulak sebok nak tau bila nak peot. So bila period delay 2 3 hari tapi suhu dah merudum, tak ada la nak mengharap sangat. Mengharap nak period je la jawabnya.

2)BD time subur
Ni kesian sikit pasal tak pernah kena timing. Kadang pulun jugak la cek apps tu bila time subur lepas tu cek pulak kalendar time tu balik JB ke tak. Eh pening la aku nak susun timing pulak. Kena jugak tengok kewangan, kudrat nak balik ke tak kan. Last2 layankan je la. Dah rindu, balik je la bebila pun. Peduli la dengan semua kalendar ke apps ke. Time gaduh, tak hingin la aku nak balik. Kakaka

3) OPK
Ni beli 20 strip je kot. Guna baru 3 4 batang camtu. Lepas tu dah malas. Sebab dulu ada member pregnant lepas dia guna ni. Rezeki dia. Dia cakap aku patut guna. Dalam kepala otak aku, "Ala kalau dapat dabel line pun nak buat apa?". Kan. So yang ni paling hangat-hangat taik ayam kot.

4)Mengurut
First time dalam hidup pegi urut. Kat mesin urut pun aku tak pernah try tau! Jakun jugak la bila jumpa akak urut tu dia tanya ada masalah apa. Tak ada masalah ka. Saja. Usaha kan. Mana la tau ada tak kena. Tapi tak sakit langsung akak ni urut macam orang selalu cerita tu. Sampai aku pikir, eh akak ni urut ala kadar je ke sebab dia tau aku tak pernah kena urut. Hahadoi.

5) Tido angkat kaki/ letak bantal/ jangan terus bangun
Banyak jugak yang bagitau petua ni. Sampai Din paiman pelik dan tanya apa aku buat tu. Last2 dia cakap, "Ala kalau ada rezeki Allah nak kasi kan ada jugak. Dah la tido la. Dah macam apa je gaya".
Hmmm k. Zzzzz tido.

Apa pun, harapnya ada la rezeki untuk semua yang tengah tunggu2 tu. Insyaallah. Kalau ada sesapa yang terbaca, doakan eh.

6.9.16

Alhamdulillah.

Lepas hampir 10 tahun, Mak sedara Dinpaiman dah selamat dapat baby hari ni.

Alhamdulillah.

Aku dapat rasakan yang laki aku tengah menangis sekarang.
Waktu balik raya hari tu pun semua orang dah sebak bila dapat tahu.

Maksu dia sendirik pun dah enam bulan baru tahu tengah pregnant.

Rezeki Allah. Siapa tahu. Kan.
Alhamdulillah.

Kira tu sepupu paling muda la eh. Mujur laki. Kalau pompuan, kang laki aku ngorat. Ehhh tetiba.

26.7.16

Kalau lah..

"Nasib baik due tahun ni jugak. Takde la rasa tua sangat. Kalau tahun depan dapat baby rasa macam tua je."

"Nanti hantaq anak p sekolah orang kata hantaq cucu."

"Baik cepat-cepat beranak. Yang pregnant muda pun dah tak larat. Dah berumur lagik la."

"Sha macam susah je. Dah la laki jauh. Pastu jarang jumpa."

Dan Shafarina be like


Kalau lah diorang-diorang tau apa yang kita angankan. Kan.
Ikut angan-angan, umur duapuluh dah nak beranak. Nanti nampak ah macam jalan dengan kawan kan. Takpun hang p hantaq anak p sekolah, orang kata hang hantaq adek. Lol.
Kalau lah kan.

Semuanya Allah yang rancang dan tentukan. Itu diorang cakap kat aku yang dah kawen. Kalau cakap kat bujang yang umur 40. Hang rasa?

13.4.16

Merajuk & Menyesal


26 Mac 2016
Petang tu aku tergedik-gedik nak turun duduk tepi laut tapi dia cakap dah nak Maghrib.Lepas tu dia sambung tarik selimut dan pejam mata. 

"Takpe la kalau dia tak mau p, orang p sorang."

"Ha pergi la kalau dia berani."

Gila tak rasa tercabar. Nampak je dia buat tak tau pejam mata tarik selimut, aku pun apa lagik. Pakai tudung amik fon amik purse.

Lepas bunyik pintu baru dia kalut nak bangun sambil terjerit-jerit Maksu!! Maksu!!

Sori. Terlambat dah.

Padahal dalam hati Tuhan saja yang tau. Dari bilik aku nampak laut ni sebelah kiri. Bila turun bawah, hamik hang. Tak tau belah mana satu hal. Jalan tempat orang satu hal. Dengan nak lintas jalan dah terketaq-ketaq. Tapi pikiaq rasa tercabar tadi tu buat-buat berani je la.

Masa nak lintas jalan pun terus pikir kalau eksiden mati macam mana. Mesti berdosa dengan laki sendirik. Balasan bini ketegaq.
Bila dah sampai tepi laut tu, reti pulak aku nak toleh-toleh belakang konon laki dok ligan dari belakang. Jangan mimpi!!

Last-last toleh tengok eh ada la laki aku. Dari jauh dah nampak tapi dia tak nampak aku rupanya. Kesian. Kita pulak yang kena p kat dia. Ni sapa yang patut pujuk sapa. 

"Ha mesti dia tercari-cari orang. Tu la ajak turun tadi taknak. Lepas tu sebok ikut orang. Mesti dia risau kan?"

"Tak ada maknanya la. Kita memang nak datang sini pun. Dia dah la keluar bilik tak mintak izin suami."

"Dah dia yang cabar orang. Sapa suruh."

"Amek la beg dia ni. Berat!!"

Sebab dah terbiasa bebai kat Mak lepas tu Mak pujuk, dengan laki sendirik pun nak bebai jugak. Tapi tak pujuk pun. Sebenarnya rindu Mak. :(


16.12.15

Penghujung 2015

Dah nak hujung tahun dah pun.
Aku rasa macam baru je buat entri untuk hujung tahun 2014.
Kononnya merungut, hari-hari buat benda sama.

Isnin sampai Jumaat.
Bangun pagi. Pergi kerja. Balik kerja. Tido.
Sabtu sampai Ahad.
Bangun tido. Tido. Bangun tido. Dah Isnin balik.
Ulang benda sama Januari sampai Disember.

Itu apa yang aku rasa sepanjang tahun 2014.
Untuk 2015, masih rasa benda sama.
Mungkin rutin berubah sikit. 
Sebab dah tukar status.
Tu pun sikit je.

Apa pun, Alhamdulillah.

:)

8.12.15

Boboi Dalam Kenangan


28 November 2015, Boboi dah keras kejung jadik mayat.

Aku : Takpela..nak buat macam mana. Tapi kan ada banyak kucing datang rumah ni jugak.

Laki aku : Mana sama. Boboi tu kan bela dari kecik. Hari-hari kat dalam rumah. Ni tiba-tiba dah tak ada. Hmm.

Aku : Tapi mana boleh hidup balik.

Laki aku : Abis nak buat macam mana!

Aku : Dia kena redha je la. Macam  mana lagik.

Laki aku : Takkan nak redha macam tu je!

Aku : Ha la. Kawan dia tu lagik la. Bini mati. Haa.

Laki aku : Bini lain! Bini senang. Ni kucing kan hari-hari dukung. Hari-hari peluk.


Sekarang aku tak tahu nak sedih sebab Boboi dah mati ke sebab laki aku cakap macam ni.
Aku gerammmm je ni.

12.11.15

Janggal

Perasaan janggal bila mana terpaksa berdepan dengan orang masuk simpang tak kasi signal.
Lepas tu engko buat muka nak mengamuk.
Tiba-tiba dia bagi laluan.
Terus rasa tak tau nak senyum ke nak terus buat muka nak mengamuk.