26.7.16

Kalau lah..

"Nasib baik due tahun ni jugak. Takde la rasa tua sangat. Kalau tahun depan dapat baby rasa macam tua je."

"Nanti hantaq anak p sekolah orang kata hantaq cucu."

"Baik cepat-cepat beranak. Yang pregnant muda pun dah tak larat. Dah berumur lagik la."

"Sha macam susah je. Dah la laki jauh. Pastu jarang jumpa."

Dan Shafarina be like


Kalau lah diorang-diorang tau apa yang kita angankan. Kan.
Ikut angan-angan, umur duapuluh dah nak beranak. Nanti nampak ah macam jalan dengan kawan kan. Takpun hang p hantaq anak p sekolah, orang kata hang hantaq adek. Lol.
Kalau lah kan.

Semuanya Allah yang rancang dan tentukan. Itu diorang cakap kat aku yang dah kawen. Kalau cakap kat bujang yang umur 40. Hang rasa?

13.4.16

Merajuk & Menyesal


26 Mac 2016
Petang tu aku tergedik-gedik nak turun duduk tepi laut tapi dia cakap dah nak Maghrib.Lepas tu dia sambung tarik selimut dan pejam mata. 

"Takpe la kalau dia tak mau p, orang p sorang."

"Ha pergi la kalau dia berani."

Gila tak rasa tercabar. Nampak je dia buat tak tau pejam mata tarik selimut, aku pun apa lagik. Pakai tudung amik fon amik purse.

Lepas bunyik pintu baru dia kalut nak bangun sambil terjerit-jerit Maksu!! Maksu!!

Sori. Terlambat dah.

Padahal dalam hati Tuhan saja yang tau. Dari bilik aku nampak laut ni sebelah kiri. Bila turun bawah, hamik hang. Tak tau belah mana satu hal. Jalan tempat orang satu hal. Dengan nak lintas jalan dah terketaq-ketaq. Tapi pikiaq rasa tercabar tadi tu buat-buat berani je la.

Masa nak lintas jalan pun terus pikir kalau eksiden mati macam mana. Mesti berdosa dengan laki sendirik. Balasan bini ketegaq.
Bila dah sampai tepi laut tu, reti pulak aku nak toleh-toleh belakang konon laki dok ligan dari belakang. Jangan mimpi!!

Last-last toleh tengok eh ada la laki aku. Dari jauh dah nampak tapi dia tak nampak aku rupanya. Kesian. Kita pulak yang kena p kat dia. Ni sapa yang patut pujuk sapa. 

"Ha mesti dia tercari-cari orang. Tu la ajak turun tadi taknak. Lepas tu sebok ikut orang. Mesti dia risau kan?"

"Tak ada maknanya la. Kita memang nak datang sini pun. Dia dah la keluar bilik tak mintak izin suami."

"Dah dia yang cabar orang. Sapa suruh."

"Amek la beg dia ni. Berat!!"

Sebab dah terbiasa bebai kat Mak lepas tu Mak pujuk, dengan laki sendirik pun nak bebai jugak. Tapi tak pujuk pun. Sebenarnya rindu Mak. :(


16.12.15

Penghujung 2015

Dah nak hujung tahun dah pun.
Aku rasa macam baru je buat entri untuk hujung tahun 2014.
Kononnya merungut, hari-hari buat benda sama.

Isnin sampai Jumaat.
Bangun pagi. Pergi kerja. Balik kerja. Tido.
Sabtu sampai Ahad.
Bangun tido. Tido. Bangun tido. Dah Isnin balik.
Ulang benda sama Januari sampai Disember.

Itu apa yang aku rasa sepanjang tahun 2014.
Untuk 2015, masih rasa benda sama.
Mungkin rutin berubah sikit. 
Sebab dah tukar status.
Tu pun sikit je.

Apa pun, Alhamdulillah.

:)

8.12.15

Boboi Dalam Kenangan


28 November 2015, Boboi dah keras kejung jadik mayat.

Aku : Takpela..nak buat macam mana. Tapi kan ada banyak kucing datang rumah ni jugak.

Laki aku : Mana sama. Boboi tu kan bela dari kecik. Hari-hari kat dalam rumah. Ni tiba-tiba dah tak ada. Hmm.

Aku : Tapi mana boleh hidup balik.

Laki aku : Abis nak buat macam mana!

Aku : Dia kena redha je la. Macam  mana lagik.

Laki aku : Takkan nak redha macam tu je!

Aku : Ha la. Kawan dia tu lagik la. Bini mati. Haa.

Laki aku : Bini lain! Bini senang. Ni kucing kan hari-hari dukung. Hari-hari peluk.


Sekarang aku tak tahu nak sedih sebab Boboi dah mati ke sebab laki aku cakap macam ni.
Aku gerammmm je ni.

12.11.15

Janggal

Perasaan janggal bila mana terpaksa berdepan dengan orang masuk simpang tak kasi signal.
Lepas tu engko buat muka nak mengamuk.
Tiba-tiba dia bagi laluan.
Terus rasa tak tau nak senyum ke nak terus buat muka nak mengamuk.


30.10.15

Kasi can





18 Disember 2014 lepas, aku pernah buat entri berangan nak jadik pengantin.
10 Oktober 2015, alhamdulillah.

*masukkan muzik latar Tetap Dirimu - Selasa Band*

28.10.15

Pompuan

Pompuan baru kawen be like;

Hari-hari bukak tutup fon tengok gambar.
Setiap lima jam rasa nak tukar profile picture whatsapp, facebook, instagram, wechat, twitter dan segala jenis akaun media sosial yang ada.
Setiap sepuluh minit nak ubah-ubah wallpaper henfon.
Sehari upload duapuloh keping gambar.

Laki;

Watlek, watpis, watdek, wattaktau.
Masih pakai profile picture zaman bujang dua tiga tahun lepas yang tak pernah tukar-tukar tu.
Gambar kawen pun malas upload. Tunggu bini tag.

Tapi lepas je dua tiga bulan,
Pompuan tadi tu terus tukar kepada gambar bujang dia time kurus melidi.

Pasal lepas kawen dah gemuk.
Dan rindu nak berat badan sebelum kawen.

Eh.
Muahaha.