17.11.17

Berbadan dua. Eh eh tajuknya.

Setahun yang lepas, pagi-pagi lepas bangun tido, aku tergerak hati nak buat UPT. Sebab period dah delay seminggu + result BBT memang suhu tak turun-turun. Malam sebelum tu dok pikir nak buat ke tak nak. Takut kang sendiri yang kecewa kalau negatif.

Bangun je tido terus buat. Dan ya, Alhamdulillah positif. Kebetulan time tu ada satu je UPT stik tu. Tu pun budak ofis kasi. Lepas je tengok double line, tangan terus terketar-ketar, mata dah berair, jantung berdegup kencang. Hahaha. Over kan. Rasa macam tak percaya. So mandi cepat-cepat dan solat Subuh. Terus snap gambar hantar kat DinPaiman. Dia tu apa pun tak tahu bila tengok gambar aku wassap tu.
Kitorang macam 50-50 nak hepi ke tak. So tak ada la nak bagitau sapa-sapa sampai la tiga bulan kot baru bagitau Mak mertua, Mak dan Kakchik. Orang lain sapa pun tak tau. Budak ofis pun dah lima bulan baru tau.

Lepas je tau, dalam kepala otak ni terus pikir macamana nak hadap morning sickness sorang-sorang, macamana kalau ngidam apa-apa nak kena pergi beli sendiri, macamana nak jalan kaki pergi balik kerja naik LRT, macamana nak bersalin. Haaa jauh kan aku pikir. Padahal baru satu hari tau yang aku ngandung. Itu pun belum confirm.

Tapi sepanjang mengandung, alhamdulillah semuanya dipermudahkan. Dari 1st trimester sampai 3rd trimester semua aku rasa mudah.

Mengidam - tak la teringin benda susah dapat. Paling tak boleh lupa teringin buah cermai. Sampai search kat facebook, pm pulak orang tu mintak beli. Padahal entah sapa-sapa entah kat negeri mana dia duduk. Ada yang sanggup nak hantar kat rumah sewa tapi aku taknak. Kesian nak susahkan orang. Last-last abah pos dari Kedah. Makannya tiga empat biji je.

Morning sickness - Alhamdulillah tak selalu sangat. Pening-pening, muntah-muntah pun berapa kali je. Boleh kira dengan jari. Tapi lapar tengah malam bangun makan sambil lap air mata sambil usap perut. Hahaha. Tak tau pasaipa emo.

Antenatal check up - Alhamdulillah dipermudahkan jugak. Mula-mula nak bukak buku pink je macam leceh sikit. Lepas tu jalan kaki pergi Klinik Kesihatan sampai 15 minit pun takdehallllll. Lepas lima bulan dah pindah kliniknya, naik uber grab je. So, sangat-sangat dipermudahkan.

Sampai la dah hujung-hujung nak bersalin, rasa goyang sikit. Sebab overdue. Dalam kepala dah pikir mesti sebab selalu buat salah kat laki. Lol.

Apapun, Alhamdulillah. Pengalaman setiap kali kita mengandung dan bersalin pun lain-lain inikan pulak pengalaman setiap orang.

Dah macam dalam drama pulak aku rasa bila doktor cakap, "Congrats, wife you pregnant." Hahaha

11.8.17

Anugerah Allah

Alhamdulillah.
Bertahun-tahun berangan jadik Mak dan asyik mengusik anak buah.

26/7/2017
6.04 pagi


Muhammad Aqil bin Azaruddin


18.11.16

TTC yang tak berapa TTC



Tak ada apa nak cerita sangat. Sebab nak kata aku ni golongan yang berTTC pun, tak jugak. Ditambah pulak dengan PJJ. Sekadar amik tau serba sikit je la. Lagipun kat rumah sewa tak ada tv. Internet je la hiburan di kala sunyi. Sedihnya hidup kan. Hahaha. So bila boring je, cari bacaan pasal TTC. Orang lain buat, aku pun sibuk nak buat. Walaupun aku rasa macam tak ada fungsi. Kalau dah Allah kasi rezeki bunting pelamin hari tu, mesti aku dah tak amik kisah apa itu BBT, BD, DPO, OPK, ovatel, clomid dan banyak lagik la. Tapi aku belom sampai tahap orang yang buat rawatan itu ini tu. Dan tak ada sangat pengetahuan pasal tu.

1) BBT
Gigih gila beli termometer kat lazada. Itu pun beli yang 1 decimal. Sebab ingat saja-saja je nak try.  Tiap-tiap pagi bangun amik suhu. Sampai housemate kata "Gigihnya Sha buat benda ni."  Hahasobsob. Tak kasi semangat langsung. Padahal dia pun baru kawen & PJJ. Nurse O&G pulak tu. Jangan la downkan usaha orang kan. Orang lain buat BBT ni nak tau O. Tapi aku pulak sebok nak tau bila nak peot. So bila period delay 2 3 hari tapi suhu dah merudum, tak ada la nak mengharap sangat. Mengharap nak period je la jawabnya.

2) BD time subur
Ni kesian sikit pasal tak pernah kena timing. Kadang pulun jugak la cek apps tu bila time subur lepas tu cek pulak kalendar time tu balik JB ke tak. Eh pening la aku nak susun timing pulak. Kena jugak tengok kewangan, kudrat nak balik ke tak kan. Last2 layankan je la. Dah rindu, balik je la bebila pun. Peduli la dengan semua kalendar ke apps ke. Time gaduh, tak hingin la aku nak balik. Kakaka

3) OPK
Ni beli 20 strip je kot. Guna baru 3 4 batang camtu. Lepas tu dah malas. Sebab dulu ada member pregnant lepas dia guna ni. Rezeki dia. Dia cakap aku patut guna. Dalam kepala otak aku, "Ala kalau dapat dabel line pun nak buat apa?". Kan. So yang ni paling hangat-hangat taik ayam kot.

4) Mengurut
First time dalam hidup pegi urut. Kat mesin urut pun aku tak pernah try tau! Jakun jugak la bila jumpa akak urut tu dia tanya ada masalah apa. Tak ada masalah ka. Saja. Usaha kan. Mana la tau ada tak kena. Tapi tak sakit langsung akak ni urut macam orang selalu cerita tu. Sampai aku pikir, eh akak ni urut ala kadar je ke sebab dia tau aku tak pernah kena urut. Hahadoi.

5) Tido angkat kaki/ letak bantal/ jangan terus bangun
Banyak jugak yang bagitau petua ni. Sampai Din paiman pelik dan tanya apa aku buat tu. Last2 dia cakap, "Ala kalau ada rezeki Allah nak kasi kan ada jugak. Dah la tido la. Dah macam apa je gaya".
Hmmm k. Zzzzz tido.

Apa pun, harapnya ada la rezeki untuk semua yang tengah tunggu2 tu. Insyaallah. Kalau ada sesapa yang terbaca, doakan eh.

6.9.16

Alhamdulillah.

Lepas hampir 10 tahun, Mak sedara Dinpaiman dah selamat dapat baby hari ni.

Alhamdulillah.

Aku dapat rasakan yang laki aku tengah menangis sekarang.
Waktu balik raya hari tu pun semua orang dah sebak bila dapat tahu.

Maksu dia sendirik pun dah enam bulan baru tahu tengah pregnant.

Rezeki Allah. Siapa tahu. Kan.
Alhamdulillah.

Kira tu sepupu paling muda la eh. Mujur laki. Kalau pompuan, kang laki aku ngorat. Ehhh tetiba.

26.7.16

Kalau lah..

"Nasib baik due tahun ni jugak. Takde la rasa tua sangat. Kalau tahun depan dapat baby rasa macam tua je."

"Nanti hantaq anak p sekolah orang kata hantaq cucu."

"Baik cepat-cepat beranak. Yang pregnant muda pun dah tak larat. Dah berumur lagik la."

"Sha macam susah je. Dah la laki jauh. Pastu jarang jumpa."

Dan Shafarina be like


Kalau lah diorang-diorang tau apa yang kita angankan. Kan.
Ikut angan-angan, umur duapuluh dah nak beranak. Nanti nampak ah macam jalan dengan kawan kan. Takpun hang p hantaq anak p sekolah, orang kata hang hantaq adek. Lol.
Kalau lah kan.

Semuanya Allah yang rancang dan tentukan. Itu diorang cakap kat aku yang dah kawen. Kalau cakap kat bujang yang umur 40. Hang rasa?

13.4.16

Merajuk & Menyesal


26 Mac 2016
Petang tu aku tergedik-gedik nak turun duduk tepi laut tapi dia cakap dah nak Maghrib.Lepas tu dia sambung tarik selimut dan pejam mata. 

"Takpe la kalau dia tak mau p, orang p sorang."

"Ha pergi la kalau dia berani."

Gila tak rasa tercabar. Nampak je dia buat tak tau pejam mata tarik selimut, aku pun apa lagik. Pakai tudung amik fon amik purse.

Lepas bunyik pintu baru dia kalut nak bangun sambil terjerit-jerit Maksu!! Maksu!!

Sori. Terlambat dah.

Padahal dalam hati Tuhan saja yang tau. Dari bilik aku nampak laut ni sebelah kiri. Bila turun bawah, hamik hang. Tak tau belah mana satu hal. Jalan tempat orang satu hal. Dengan nak lintas jalan dah terketaq-ketaq. Tapi pikiaq rasa tercabar tadi tu buat-buat berani je la.

Masa nak lintas jalan pun terus pikir kalau eksiden mati macam mana. Mesti berdosa dengan laki sendirik. Balasan bini ketegaq.
Bila dah sampai tepi laut tu, reti pulak aku nak toleh-toleh belakang konon laki dok ligan dari belakang. Jangan mimpi!!

Last-last toleh tengok eh ada la laki aku. Dari jauh dah nampak tapi dia tak nampak aku rupanya. Kesian. Kita pulak yang kena p kat dia. Ni sapa yang patut pujuk sapa. 

"Ha mesti dia tercari-cari orang. Tu la ajak turun tadi taknak. Lepas tu sebok ikut orang. Mesti dia risau kan?"

"Tak ada maknanya la. Kita memang nak datang sini pun. Dia dah la keluar bilik tak mintak izin suami."

"Dah dia yang cabar orang. Sapa suruh."

"Amek la beg dia ni. Berat!!"

Sebab dah terbiasa bebai kat Mak lepas tu Mak pujuk, dengan laki sendirik pun nak bebai jugak. Tapi tak pujuk pun. Sebenarnya rindu Mak. :(


16.12.15

Penghujung 2015

Dah nak hujung tahun dah pun.
Aku rasa macam baru je buat entri untuk hujung tahun 2014.
Kononnya merungut, hari-hari buat benda sama.

Isnin sampai Jumaat.
Bangun pagi. Pergi kerja. Balik kerja. Tido.
Sabtu sampai Ahad.
Bangun tido. Tido. Bangun tido. Dah Isnin balik.
Ulang benda sama Januari sampai Disember.

Itu apa yang aku rasa sepanjang tahun 2014.
Untuk 2015, masih rasa benda sama.
Mungkin rutin berubah sikit. 
Sebab dah tukar status.
Tu pun sikit je.

Apa pun, Alhamdulillah.

:)