26.7.19

Buah hati ibu

Buah hati Ibu dah dua tahun hari ni.
Jam dah nak dekat pukul 1 pagi. Ibu masih tak boleh tido. Pusing kanan pusing kiri. Lamaaa ibu pandang anak ibu. Kejap cium. Kejap usap rambut. Cium balik. Cepatnya anak Ibu dah dua tahun. Rasa tak puas lagi nak tengok anak Ibu besar macam ni je lama-lama. Walaupun ada masa Ibu Abah menyirap dengan perangai dia tapi lepas tu mesti rasa menyesal marah-marah. Rasa sedih. 😂

Apa pun, Ibu doakan yang terbaik untuk anak Ibu. Hidup dipermudahkan dan diberkati Allah. Semoga menjadi anak Ibu Abah yang soleh.

Ibu sayang Baby




25.1.19

Alhamdulillah. 31


Alhamdulillah dipanjangkan umur sampai ke hari ni. Dah tua dah aku rasa. Anak buah yang dulu halus halus boleh penyek  penyek sekarang semua dah besaq. Cepatnya la masa berlalu.

Sebenarnya malu betul dengan diri sendiri. Time belum ada anak dan masih berPJJ dulu penat-penat kerja pun, aku masih boleh mengaji walaupun sehari 10 ayat. Surah Kahfi setiap Jumaat pun tak pernah missed. Hari-hari buat Dhuha mintak Allah rezekikan zuriat cepat-cepat. Cepatkan rezeki untuk tinggal sekali dengan laki. 

Sekarang ni bila dah banyak masa kat rumah, kejap buat kejap tak. Apa la aktiviti yang buat aku sibuk tak ada masa sangat tu kan. Padahal kadang tu scroll fb ig segala tu nak dekat sejam. Ke sebab aku dah rasa cukup selesa. Malu betul rasa. Time susah time nak apa-apa baru nak ingat Allah *tepuk dahi*

Apapun, masih belum terlambat kan. Semoga dengan bertambahnya usia ni, amalan pun bertambah la. Insyaallah.



18.8.18

Selamat Satu Tahun Sayang Ibu


26 Julai 2018 hari tu genap Muhammad Aqil setahun. Baru teringat aku ada blog. Eh.


Setahun jugak la aku dah berhenti kerja dan officially bergelar SAHM. Ecece. Perasaan tu bercampur baur sebenarnya.

Hepi
Sebab boleh ngadap anak doplohat jam. Baru betul-betul rasa macam dah kawen sebab dah duduk sekali dengan suami dan jalankan tanggungjawab sebagai isteri. Jaga makan minum pakai semua. Sebab dari awal kawen dah PJJ. Semua makan pakai dia mak mertua yang uruskan. Bila dah duduk sekali ni lain sikit eh perasaan dia. Jauh jauh dulu rindu. Bila dah dekat ni kadang kadang tu ada jugak la masam muka la menyirap la. Sampai kes tak isi air dalam botol dalam peti ais pun nak gaduh okehhhh. Hahaha.

Bosan
Sebab dah jauhhh dari kawan kawan. Duduk dalam rumah berdua je weh time laki p kerja. Dah tak boleh membawang lagi dah. Harapkan kat group wassap je la. Itupun dua tiga hari baru aku nak bukak wassap. Memang tertinggal cerita hot la jawabnya. Tapi bosan tu time awal awal je la. Bila dah banyak kerja rumah nak kena setelkan, dah tak sempat nak bosan bosan lagik dah.

Sedih
Ni masa mula mula benti kerja dulu. Bila ada yang cakap cakap hal kewangan. Ye betul memang dah tak sama macam time aku kerja dulu. Dulu nak beli apa pun boleh. Tapi sekarang kalau nak beli yang bukan bukan, nanti aku rasa bersalah kat Dinpaiman. Sebab tak biasa. Paling sedih bila ada yang cakap nanti dah kurang la sorang yang dok bagi duit bulan bulan kat mak. Time tu aku rasa macam teruk sangat ke aku ni. Padahal mak tak cakap apa pun. Orang lain yang sibuk. Haih. Entah la.

Ehhh. Dah kenapa melalut ni.

Ok la. Selamat satu tahun sayang ibu. Semoga jadi anak yang soleh.
Ibu sayang Amat Aqil.



17.11.17

Berbadan dua. Eh eh tajuknya.

Setahun yang lepas, pagi-pagi lepas bangun tido, aku tergerak hati nak buat UPT. Sebab period dah delay seminggu + result BBT memang suhu tak turun-turun. Malam sebelum tu dok pikir nak buat ke tak nak. Takut kang sendiri yang kecewa kalau negatif.

Bangun je tido terus buat. Dan ya, Alhamdulillah positif. Kebetulan time tu ada satu je UPT stik tu. Tu pun budak ofis kasi. Lepas je tengok double line, tangan terus terketar-ketar, mata dah berair, jantung berdegup kencang. Hahaha. Over kan. Rasa macam tak percaya. So mandi cepat-cepat dan solat Subuh. Terus snap gambar hantar kat DinPaiman. Dia tu apa pun tak tahu bila tengok gambar aku wassap tu.
Kitorang macam 50-50 nak hepi ke tak. So tak ada la nak bagitau sapa-sapa sampai la tiga bulan kot baru bagitau Mak mertua, Mak dan Kakchik. Orang lain sapa pun tak tau. Budak ofis pun dah lima bulan baru tau.

Lepas je tau, dalam kepala otak ni terus pikir macamana nak hadap morning sickness sorang-sorang, macamana kalau ngidam apa-apa nak kena pergi beli sendiri, macamana nak jalan kaki pergi balik kerja naik LRT, macamana nak bersalin. Haaa jauh kan aku pikir. Padahal baru satu hari tau yang aku ngandung. Itu pun belum confirm.

Tapi sepanjang mengandung, alhamdulillah semuanya dipermudahkan. Dari 1st trimester sampai 3rd trimester semua aku rasa mudah.

Mengidam - tak la teringin benda susah dapat. Paling tak boleh lupa teringin buah cermai. Sampai search kat facebook, pm pulak orang tu mintak beli. Padahal entah sapa-sapa entah kat negeri mana dia duduk. Ada yang sanggup nak hantar kat rumah sewa tapi aku taknak. Kesian nak susahkan orang. Last-last abah pos dari Kedah. Makannya tiga empat biji je.

Morning sickness - Alhamdulillah tak selalu sangat. Pening-pening, muntah-muntah pun berapa kali je. Boleh kira dengan jari. Tapi lapar tengah malam bangun makan sambil lap air mata sambil usap perut. Hahaha. Tak tau pasaipa emo.

Antenatal check up - Alhamdulillah dipermudahkan jugak. Mula-mula nak bukak buku pink je macam leceh sikit. Lepas tu jalan kaki pergi Klinik Kesihatan sampai 15 minit pun takdehallllll. Lepas lima bulan dah pindah kliniknya, naik uber grab je. So, sangat-sangat dipermudahkan.

Sampai la dah hujung-hujung nak bersalin, rasa goyang sikit. Sebab overdue. Dalam kepala dah pikir mesti sebab selalu buat salah kat laki. Lol.

Apapun, Alhamdulillah. Pengalaman setiap kali kita mengandung dan bersalin pun lain-lain inikan pulak pengalaman setiap orang.

Dah macam dalam drama pulak aku rasa bila doktor cakap, "Congrats, wife you pregnant." Hahaha

11.8.17

Anugerah Allah

Alhamdulillah.
Bertahun-tahun berangan jadik Mak dan asyik mengusik anak buah.

26/7/2017
6.04 pagi


Muhammad Aqil bin Azaruddin


18.11.16

TTC yang tak berapa TTC



Tak ada apa nak cerita sangat. Sebab nak kata aku ni golongan yang berTTC pun, tak jugak. Ditambah pulak dengan PJJ. Sekadar amik tau serba sikit je la. Lagipun kat rumah sewa tak ada tv. Internet je la hiburan di kala sunyi. Sedihnya hidup kan. Hahaha. So bila boring je, cari bacaan pasal TTC. Orang lain buat, aku pun sibuk nak buat. Walaupun aku rasa macam tak ada fungsi. Kalau dah Allah kasi rezeki bunting pelamin hari tu, mesti aku dah tak amik kisah apa itu BBT, BD, DPO, OPK, ovatel, clomid dan banyak lagik la. Tapi aku belom sampai tahap orang yang buat rawatan itu ini tu. Dan tak ada sangat pengetahuan pasal tu.

1) BBT
Gigih gila beli termometer kat lazada. Itu pun beli yang 1 decimal. Sebab ingat saja-saja je nak try.  Tiap-tiap pagi bangun amik suhu. Sampai housemate kata "Gigihnya Sha buat benda ni."  Hahasobsob. Tak kasi semangat langsung. Padahal dia pun baru kawen & PJJ. Nurse O&G pulak tu. Jangan la downkan usaha orang kan. Orang lain buat BBT ni nak tau O. Tapi aku pulak sebok nak tau bila nak peot. So bila period delay 2 3 hari tapi suhu dah merudum, tak ada la nak mengharap sangat. Mengharap nak period je la jawabnya.

2) BD time subur
Ni kesian sikit pasal tak pernah kena timing. Kadang pulun jugak la cek apps tu bila time subur lepas tu cek pulak kalendar time tu balik JB ke tak. Eh pening la aku nak susun timing pulak. Kena jugak tengok kewangan, kudrat nak balik ke tak kan. Last2 layankan je la. Dah rindu, balik je la bebila pun. Peduli la dengan semua kalendar ke apps ke. Time gaduh, tak hingin la aku nak balik. Kakaka

3) OPK
Ni beli 20 strip je kot. Guna baru 3 4 batang camtu. Lepas tu dah malas. Sebab dulu ada member pregnant lepas dia guna ni. Rezeki dia. Dia cakap aku patut guna. Dalam kepala otak aku, "Ala kalau dapat dabel line pun nak buat apa?". Kan. So yang ni paling hangat-hangat taik ayam kot.

4) Mengurut
First time dalam hidup pegi urut. Kat mesin urut pun aku tak pernah try tau! Jakun jugak la bila jumpa akak urut tu dia tanya ada masalah apa. Tak ada masalah ka. Saja. Usaha kan. Mana la tau ada tak kena. Tapi tak sakit langsung akak ni urut macam orang selalu cerita tu. Sampai aku pikir, eh akak ni urut ala kadar je ke sebab dia tau aku tak pernah kena urut. Hahadoi.

5) Tido angkat kaki/ letak bantal/ jangan terus bangun
Banyak jugak yang bagitau petua ni. Sampai Din paiman pelik dan tanya apa aku buat tu. Last2 dia cakap, "Ala kalau ada rezeki Allah nak kasi kan ada jugak. Dah la tido la. Dah macam apa je gaya".
Hmmm k. Zzzzz tido.

Apa pun, harapnya ada la rezeki untuk semua yang tengah tunggu2 tu. Insyaallah. Kalau ada sesapa yang terbaca, doakan eh.

6.9.16

Alhamdulillah.

Lepas hampir 10 tahun, Mak sedara Dinpaiman dah selamat dapat baby hari ni.

Alhamdulillah.

Aku dapat rasakan yang laki aku tengah menangis sekarang.
Waktu balik raya hari tu pun semua orang dah sebak bila dapat tahu.

Maksu dia sendirik pun dah enam bulan baru tahu tengah pregnant.

Rezeki Allah. Siapa tahu. Kan.
Alhamdulillah.

Kira tu sepupu paling muda la eh. Mujur laki. Kalau pompuan, kang laki aku ngorat. Ehhh tetiba.